Németh Gumiszerviz

Tel.: 06 94/522-670
e-mail: info@nemethgumi.hu

ONLINE BEJELENTKEZÉS
GUMISZERELÉSRE, FUTÓMŰÁLLÍTÁSRA


Tovább

Futómű állítás

A futóműre is igaz, hogy ha egyik alkatrésze meghibásodik és úgy üzemeltetik, akkor a fellépő erőhatások nem tervezetten oszlanak el és a hibás alkatrész perifériájában a többi alkatrész túlzottan dolgozik. Ezen alkatrészek idő előtt tönkre fognak menni.

Fontos, hogy az észlelt meghibásodott alkatrészeket –melyeket kopogó hang, nyöszörgés, nehézkes úttartás jellemez- minél hamarabb kicseréljük. Ezzel az előzékeny karbantartással érhető el, hogy a járműre költött összeg minimalizálható legyen.

Fontos tudni, hogy állítani csak tökéletes állapotban lévő futóművön, gyári, vagy azzal váltóméretű abroncsokkal lehet.

Modern, bluetooth rendszerű, rendszeresen újra kalibrált, lézeres berendezést használunk. Ennek a berendezésnek az előnye, hogy rendkívül gyors a futómű geometriának a bemérési ideje, tudatosan választottuk, hogy az átvizsgálás során ezt a műveletet is elvégezzük! 

A berendezés a futóműbeállító gépek egy új generációja, teljesítve a mai modern műhely szükségleteit:

  • Gyors
  • Pontos
  • Könnyen kezelhető
  • Mozgatható, kis helyigénnyel

Az Easy 3D WLAN Excellence 12 kamerás 3D technológiával felszerelt: az egyes mérések pontossága mindig megfelel a műhelyek legmagasabb követelményeinek.Az új WLAN-Box és a Bluetooth kommunikáció révén a műhely képes a kerekek futóműállítására saját tablet (Windows), notebook, Beissbarth DCU vagy Standard PC csatlakoztatásával. A szerviz adatok egy központi számítógépre menthetők. Ezzel könnyebb leolvasni a mérési értékeket az emelő alatt. Ezek a tulajdonságok rugalmasabbá és mobilabbá teszik a műhelyben lévő folyamatokat.

A futómű állítás menete azzal kezdődik, hogy a járművet beállítjuk OMCN ollós emelőre, melybe be vannak építve azon szabad mozgású zsámolyok, melyek szükségesek a helyes beállításhoz.

Átvizsgálást követően beállítjuk az előírt keréknyomásokat és felhelyezzük a mérőfejeket.

Miután bevittük a jármű adatait és rögzítettük a fékpedált és a kormányközepet, a műszer beméri a futómű geometriáját. Többek között kerékdőlést, után futást, összetartást a hátsó és a mellső futóműveken. A hátsó futómű beállításával kezdünk, melyet a mellső futómű állítása követ. Miután minden értéket beállítottunk, a mérőberendezés eltárolja a mérést, valamint nyomtat nekünk egy példányt, melyen megjeleníti a mérés előtti és a mérés utáni értékeket.

Foglaljon időpontot futóműbeállításra online rendszerünk segítségével! Gyorsan és egyszerűen kiválaszthatja az Önnek megfelelő időpontot a javításra!

FUTÓMŰ BEÁLLÍTÁS SZOMBATHELY SZENT ISTVÁN KIRÁLY U. 2

Futómű állítás – A mostoha gyerek

Az autóknak a futóművére csak a legvégső esetben kerül figyelem: leginkább akkor, amikor már csere érettek az alkatrészek. Ezért érdemes időnként a négykerekűnek ezt a területét is átnézetni és egy futómű állítást csináltatni.

kiváló futómű beállítás Budapest 10. kerület

A cím nem véletlen, mert az autó futóművének az állítására és javítására általában akkor kerül sor, amikor már komoly a gond. Az, hogy kattog a bal elejében valami vagy fura vezetni a járművet, az előjele a bajnak. Az egyik szélén jobban kopó gumiabroncs, a kis sebességgel bevett kanyarokban sivító gumi is mutatja a gondokat.

Az autógyárak kb. az 1980-as évek óta, nagymértékben törekednek arra, hogy minél olcsóbban gyártsanak autókat. A spórolást nagyban segítik az olcsóbb, egyszerűbb alkatrészek beépítése. Ennek köszönhető az első kerék-hajtású, keresztben elhelyezett motorú autók térnyerése. Ezeknél – és sok más modellnél is – az első futómű MacPherson rendszerű. Ez kevés alkatrészből álló, rendkívül egyszerű felépítésű műszaki megoldás. Hátul pedig sok autónál csatolt lengőkaros, szintén minimális alkatrészből álló futóművet alkalmaznak.

A másik oldalon a prémium vagy a sportosabb autók, több lengőkaros, sokkal igényesebb, kifinomultabb futóművei állnak. Ezek jóval több elemből épülnek fel. A kialakításuknál fogva jóval jobban működnek és több komfortot nyújtanak. Természetesen lehet ennél fentebb is menni.
Fölöttük találhatók a légrugós rendszerek, amelyeknél az autó magassága állítható. Nem csak a komplikáltabb futóműveknél lehet változtatni a rugózási keménységét, hanem az egyszerűbbeknél is. Ez persze komolyabb, vezérelhető csillapítás szükséges.

A hosszabb felvezetés nem a véletlen műve, ugyanis a hazai úthálózat színvonala nem veszi fel a versenyt a szomszédos Ausztriával. Így a gödrök, szétfagyások és más úthibák ”eszik” az autók gumijait, keréktárcsáit és futóműveit.

Az út minőség miatt érdemes a négykerekűt időnként szakműhelyben átnézetni, és kis figyelmet tenni a futóművekre. Ugyanis a legegyszerűbb MacPherson rendszerű futóműben is található kanyarstabilizátor, a kormányzásban résztvevő gömbcsuklók és a sokak számára rejtélyes szilentek, hivatalos nevén szilent blokkok.

Ezt az alkatrészt úgy kell elképzelni, hogy a két eltérő átmérőjű, rövid, egymásban lévő cső között lévő területet gumi köti össze. Ez a gumi réteg biztosítja a rezgés csillapítást és meghatározott mennyiségű és irányú elmozdulást. Erre szolgál a futóműben és a lengőkarban is megtalálható szilent blokk. Izgalmassá az teszi a futóműállítást, hogyha egy vagy több alkatrész elkopott, akkor a művelet végre hajthatatlan. Ráadásul igen költséges javítási számlákat is eredményezhet az ártatlannak hangzó futóműjavítás.

A futóműállításnak nem csak a komolyabb padkázás, fekvő rendőrön történő nagyobb tempójú átmenés után lehet jelentősége. A saját autó időszakonkénti átnézése és a futóműveinek a beállítása fontos dolog, amivel sok költségesebb javítás megelőzhető.
Autóvásárlás előtt a kiválasztott jármű átnézését érdemes szakemberrel megcsináltatni és a talált hibák rendbetételére kérni egy árajánlatot. Ez földre ültetheti a lehetséges vásárlót, mert az itt-ott kopogó, ”döglötten” kormányozható autó jobbá tétele, könnyedén kerülhet több száz ezer forintba is.