Németh Gumiszerviz

Tel.: 06 94/522-670
e-mail: info@nemethgumi.hu

ONLINE BEJELENTKEZÉS
GUMISZERELÉSRE, FUTÓMŰÁLLÍTÁSRA


Tovább

Lengéscsillapító szerviz

Ha nem csillapítanánk ezen kirugózásokat, akkor periódikusan ismétlődnének, amíg le nem adná a rugó az összes felvett energiáját. Azért, hogy ezt az energiát minél hamarabb leadja a rugó, szükség van a lengés csillapítóra. A lengéscsillapító a rugó mozgási energiáját alakítja át – folyadéksúrlódás útján – hőenergiává.

Azért fontos, hogy a rugó ne tudjon a szükségesnél többször kilengést végezni, mert olyankor a kerék elhagyja az út felületet és megszűnhet a fizikai kapcsolat (súrlódás) az abroncs és az úttest között.

Ha ez bekövetkezik, akkor kanyarban nincs meg az az erő, mely az úttesten tartaná a járművet. Ekkor sodródik le az útról a jármű. Fékezéskor egy kilengő kerék kevés időt tölt az útfelülettel kapcsolatban és a fékút sokszorosára nő.

A járművek egyes egységei szoros együttműködésben dolgoznak, mint az emberi szervezet. Ha valamely egység hibásan működik, az minden bizonnyal hatással van a többire is.

A biztonságos közlekedés elengedhetetlen hozzávalója a jó lengéscsillapítók és rugók megléte.

A rugók meghibásodásai egyértelműek. Általában fáradásos törés keletkezik, vagy ha nem is törik, de a jármű has magassága csökken.

A lengés csillapítóknak több hiba jelenségei ismeretesek. A legegyszerűbb esetben, tömítetlenségi probléma merül fel. Melyet általában a szakadt porvédők miatt bekerülő kosz okoz.

Előfordulhat, hogy nincs szivárgás, mégsem jó a csillapítás. Ekkor belső kopás miatt van tömítetlenség a különböző munkaterek között.

Minden esetben csak párban szabad cserélni a rugókat is, és a lengéscsillapítókat is!

Rugók és lengéscsillapítók cseréjéhez célszerszámok szükségesek, melyek megléte esetén is veszélyes művelet, mivel a rugókat összehúzott állapotban lehet szerelni. Az összehúzott rugóban hatalmas energia raktározódik, mely komoly sérüléseket tud okozni, ha elszabadul. Csak szakember végezheti!

Rendelkezünk ezen alkatrészek szakszerű cseréjéhez szükséges célszerszámokkal.

Bízza szakképzett kollégáinkra ezt a veszélyes műveletet!